999 Games Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Catan Duel | Donkere en Gouden Tijden

Catan Duel | Donkere en Gouden Tijden 2 mei 2024Leave a comment
Catan Donkere & Gouden tijden

Voor de meeste bordspellenliefhebbers is Catan een begrip. Deze moderne klassieker kent veel uitbreidingen en versies. Dit keer kijken we naar de uitbreiding op Catan Duel: Donkere en Gouden Tijden van 999 Games. Zorgt deze uitbreiding ook voor gouden tijden aan de speeltafel?

Inhoud

Donkere en Gouden Tijden is eigenlijk een heruitgave van de uitbreidingen ‘De Vorsten van Catan: Gouden Tijden’ en ‘De Vorsten van Catan: Donkere Tijden.’ Naast een aantal houten schepen zitten er in totaal 215 kaarten in de doos die horen bij de verschillende modules. Het regelboek is helder geschreven en leidt je moeiteloos door de scenario’s heen.

Hoe speel je Catan Duel – Donkere en Gouden Tijden?

Een tijd van….

In de originele Catan Duel vind je al drie themadecks, maar deze uitbreiding leidt je door nog zes afzonderlijke tijdperken uit de geschiedenis van het vorstendom Catan. Het ene scenario heeft wat meer afwijkende regels dan de ander. Voor mij sprong ‘Een Tijd van Ontdekkers’ er echt uit, maar elk type speler zal z’n eigen favoriete versie hebben. Ik bespreek ze hieronder alle zes.

Barbaren

Als je het over donkere tijden op Catan hebt, dan heb je het over Barbaren. In ‘Een tijd van Barbaren’ maak je een timingmechanisme door speciale kaarten met een Barbarenoverval in de gebeurtenisstapel te verwerken. Het is bij zo’n aanval zaak dat je genoeg eenheden hebt die je steden en gebouwen beschermen. Deze balans herkennen we natuurlijk uit de Steden en Ridders uitbreiding van het bordspel Catan. Een soepele module die zorgt voor extra strijd en spanning.

Welvaart

In ‘Een tijd van Welvaart’ krijg je een extra spaar-optie: Sterren. Deze staan voor de tevredenheid van het volk. Is het volk niet tevreden, dan kun je een opstand verwachten. De opstandkaarten worden op een vergelijkbare manier in de gebeurtenisstapel verwerkt als bij de barbaren. De Franse Revolutie in een notendop.

De Wijzen

Catan is rijk aan grondstoffen, maar ook aan denkstof. In dit tijdperk komen er wijze figuren naar het vorstendom die, hoe kan het ook anders, wijsheid meebrengen. Dit wordt weergegeven door wijsheidspunten in de vorm van uilen. Met deze opgedane kennis kun je punten verdienen en gebeurtenissen beïnvloeden die je de weg wijzen naar de overwinning.

Intrige

In ‘Een Tijd van Intrige’ gaan twee geloofsrichtingen een beetje met elkaar op de vuist. De Kerk aan de ene kant en de ketters van Odin aan de andere kant. Er kan door de speciale actiekaart ‘Geloofsstrijd’ zelfs een ware rel ontstaan met vervelende gevolgen. Hopelijk voor je tegenstander. Wat ik een beetje flauw vond was de mogelijkheid om zowel een Kerk als een Tempel te bouwen, waardoor de mogelijkheid ontstond om via een grote bijeenkomst de complete geloofsstrijd in een klap op te lossen… Yeah, right! Het blijft fictie, maar ik moest er wel om lachen.

Kooplieden

De beste handel kun je alleen drijven met wat interactie. In ‘Een tijd van Kooplieden’ kun je elkaar een beetje narren door te bouwen in het gebied van de ander, maar het draait voornamelijk om zelf een zo voordelig mogelijke handel te krijgen. Hoe meer voordeel je voor je eigen toko creëert, hoe sneller je aan je punten komt natuurlijk.

Ontdekkers

Misschien is ‘Een Tijd van Ontdekkers’ wel het meest in het oog springende scenario. In het kort: dit is eigenlijk de Zeevaarders uitbreiding op Catan Duel. Erg leuk, doordat je een zee creëert van negen zeegebieden. Die kun je vervolgens gaan ontdekken door vanaf je werf te gaan varen met schepen. Die schepen betaal je natuurlijk traditiegetrouw met een hout en een wol. Door zeilen te maken vergroot je het bereik van je schepen en al snel ontdek je eilanden waar je lucratieve missies uit kan voeren. Kijk wel uit voor piraten die je het liefst de bodem van de zee laten ontdekken.

Wat vonden wij ervan?

Allereerst moet ik zeggen dat Catan Duel wat mij betreft iets vreemds doet. De ‘gewone’ Catan is vanwege de goede mix van nog strategie, geluk en vooral interactie nog altijd een van mijn favoriete bordspellen. Een twee-spelersversie was voor mij dus op zich geen gelukkige keuze. Ik miste de eerste potjes het open handelselement van het bordspel dan ook ontzettend. 

Toch… met de drie modules die in Catan Duel zitten, kwam er al veel meer sjeu in het spel. Met de uitbreiding Donkere en Gouden Tijden komen er nog eens zes scenario’s bij! De themasets zijn zo vormgegeven dan er juist meer naar elkaar gekeken moet worden en daarmee komt de interactie op een interessante manier terug. Naast de leuke thematische variatie is de herspeelbaarheid vanzelfsprekend ook enorm toegenomen. Dat is voor mij dé reden om Catan Duel – Donkere en Gouden Tijden zeker aan te raden.

Meer spellen? Lees hier Ton zijn review van Brazil: Imperial

Catan Duel - Donkere en Gouden Tijden

25-30 Euro
7.7

Prijs/Kwaliteit

7.0/10

Speelplezier

7.5/10

Herspeelbaarheid

8.5/10

Pros

  • Vergroot de herspeelbaarheid
  • Leuk thematisch
  • Zeevaarders!!!

Cons

  • Sommige modules lijken op elkaar

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.