Catan, wie kent het spel niet! Het populaire handelsspel waarbij spelers grondstoffen met elkaar ruilen om straten, dorpen en steden te kunnen bouwen. Inmiddels zijn er ontzettend veel uitbreidingen te koop. Denk bijvoorbeeld aan Zeevaarders, Steden & Ridders en Kooplieden & Barbaren. Maar er zijn ook varianten gekomen zoals een dobbelspel, snel kaartspel en Catan Junior voor kinderen. In deze blog vertel ik jullie over Catan: De opkomst van de Inca’s. Het is een opzichzelfstaande variant, waar je het basisspel dus niet voor nodig hebt. Te spelen met 3 tot 4 spelers, vanaf een jaar of 12!
Inhoud
- 29 landtegels (bestaande uit bos, weiden, akkers, steengroeven, bergen, oerwoud, oerwoudplantages, kustwater en zee)
- 8 randdelen (bestaand uit oerwoud en zee)
- 4 overzichtskaarten met bouwkosten
- 4 stammentableaus
- 44 ontwikkelingsfiches
- Voordeelkaart langste handelsroute
- Voordeelkaart beste krijgskunst
- 27 getallenfiches
- 100 grondstoffenkaarten
- 36 handelswarenkaarten
- 20 ontwikkelingskaarten
- 68 stukken voor de spelers (steden, dorpen en straten)
- 16 struikgewassen
- 1 rover
- 3 kaarthouders
- 2 dobbelstenen
- De spelregels
- De almanak (in dat boekje meer achtergrond informatie over de historie en cultuur van de Zuid-Amerikaanse oervolken in de Andes en meer informatie over het spel)
Net even anders dan het basisspel van Catan!
In deze variant van Catan leid je drie verschillende stammen naar succes en zorg je ervoor dat jij degene bent die de opkomst van de Inca’s het beste heeft ingeleid. Het bevat alle elementen van het basisspel. Dus je bouwt straten, dorpen en steden en je koopt ontwikkelingskaarten. Je handelt met elkaar en probeert zo snel mogelijk de vereiste ontwikkelingspunten bij elkaar te sprokkelen. Maar er zijn ook nieuwe mechanismen die het spel verrassend maken. Zo claimt de natuur bijvoorbeeld soms locaties terug, waardoor andere spelers weer kansen krijgen om daar te bouwen. Verder vergroten coca, veren en vis de handelsmogelijkheden van spelers.
Omdat velen het basisspel al kennen, zal ik dat niet uitgebreid uitleggen in deze blog. Wel geef ik voor degenen die het niet kennen een korte uitleg en daarna zal ik de verschillen met het basisspel uitleggen.
Bij het basisspel van Catan start elke speler met twee dorpen en per dorp een weggetje. De dorpjes staan tussen tegels met nummers erop. Bijvoorbeeld stenen, bos en graan. De spelers gaan om en om dobbelen. Als er een cijfer wordt gegooid waarop een speler een dorp heeft staan, krijgt die speler een kaartje van die grondstof. Die kaartjes moet je sparen om meer weggetjes te kunnen aanleggen en meer dorpen te kunnen bouwen of voor de aanleg van een stad. Een stad is meer punten waard en levert meer grondstofkaarten op na het dobbelen. Met de grondstoffen kun je ook nog een ontwikkelingskaart kopen die weer eigen voordelen biedt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je als eerste een bepaald aantal punten scoort en zo het spel wint. De punten verzamel je door te bouwen en door ontwikkelingskaarten te kopen. Ook zijn er nog twee andere manieren waarmee je punten kunt scoren: je bouwt de langste route met straatjes, of je zet de meeste ridders in. Die ridders staan op de ontwikkelingskaarten die je kunt kopen. Het basisspel is leuk, simpel en elke keer weer anders!
De verschillen tussen deze uitbreiding en het basisspel
In Catan: De Opkomst van de Inca’s krijgt elke speler een stemmentableau voor zich. Daarop is te zien dat er drie stammen ontwikkelt moeten worden. Bij elke stam staan cirkels op het tableau. Die zijn voor de ontwikkelfiches (de punten). Dus voor de eerste stam heb je vier fiches nodig (zie foto hieronder). Dat is dus bijvoorbeeld als je vier dorpen hebt gebouwd of twee dorpen en een stad. Uiteindelijk is het doel van dit spel om drie stammen te ontwikkelen.
Als een stam klaar is, volg je de regels in het groen. Dus na de bouw van de eerste stam pak je alle straten weer terug in je voorraad en daarna kijk je wie nu de langste handelsroute heeft. Die kaart geef je aan die speler. Daarna worden op alle dorpen en steden struikgewassen neergelegd. De stam is ‘in verval’ gegaan. Dat betekent dat dorpen niet meer uitgebreid kunnen worden tot steden. Ook mag op deze plek nu door anderen weer een dorp gebouwd worden. Tot die tijd leveren de stammen in verval nog gewoon grondstofkaarten op. De speler mag ook nog kosteloos een nieuw dorp bouwen voor zijn tweede stam. Maar let op: hierbij krijg je niet zoals normaal grondstofkaarten van de aangrenzende tegels en je mag ook geen straten plaatsen. Het dorp mag ook niet worden neergezet op een plek waar een andere speler al twee straten naartoe heeft aangelegd.
Als een speler later in het spel een tweede stam heeft, volgt hij weer de regels in het groen. Hij neemt alle gebouwen van zijn eerste stam weer in zijn voorraad. Van zijn tweede stam pakt hij alle straten terug en hij kijkt weer wie op dat moment de langste handelsroute heeft. Op de gebouwen komen weer struikgewassen te staan. Daarna mag de speler 1 dorp kosteloos neerzetten voor zijn derde stam, met dezelfde regels als hierboven omschreven. Na het plaatsen van dit dorp en het neerleggen van het ontwikkelfiche is de beurt direct voorbij.
Het spel eindigt als een speler zijn derde stam heeft behaald en zo in totaal 11 ontwikkelfiches op zijn tableau heeft liggen. Hij is dan degene die met zijn derde stam de opkomst van de Inca’s, 100 jaar voordat de Spanjaarden arriveerden, succesvol heeft ingeleid.
Wat verder nog nieuw is aan dit spel:
- Naast de normale grondstoffen kun je dit keer ook de handelswaren veren, vis en coca sparen. Die staan op de tegels afgebeeld.
- De ontwikkelingskaarten zijn ingedeeld in 2 stapels. De stapel met nummer 2 komt pas in het spel als alle spelers hun eerste stam naar succes hebben geleid. In die stapel zitten geen ontwikkelingspunten.
- In plaats van de beste riddermacht is er nu de kaart met beste krijgskunst. Die kaart geeft geen punten zoals de riddermacht, maar kun je gebruiken om een rover mee te verplaatsen.
Dit vinden we ervan!
Catan is een spel dat hier thuis al tientallen keren is gespeeld en ook in verschillende varianten. De laatste tijd speelden we het iets minder, omdat we iets meer toe waren aan variatie. Een nadeel van Catan vinden we dat het toch wel een grote geluksfactor heeft door het dubbelelement. Vaak kiezen we daarom tegenwoordig toch andere spellen die iets meer strategie vereisen.
Het leuke van Catan: De Opkomst van de Inca’s is dat je wat meer strategie kunt inzetten. Je moet er namelijk beter over nadenken waar je je dorpen wilt bouwen en daarnaast kun je ook dorpen bouwen op plekken waar een stam van een ander in verval is gegaan. Dus is het zo dat iemands dorp heel succesvol is, dan kun je er op in gaan zetten dat jij later in het spel ook op die plek een dorp krijgt.
Dat element maakt dat het spel echt een leuke nieuwe twist geeft en vernieuwend is. Ook is het leuk om nieuwe tegels te zien en bijvoorbeeld de struikgewassen die je over je dorpen en steden kunt zetten. Wat ik trouwens ook leuk vind, is de Almanak die bij het spel zit. De maker van het spel geeft daar passievol wat meer achtergrondinformatie over het spel en over de historie en cultuur van de Zuid-Amerikaanse oervolken in de Andes.
Het is zeker een leuke variant om eens te proberen! Voor mensen die Catan nog niet kennen, maar ook voor mensen die dat spel al goed kennen. En nog een extra voordeel voor mensen die het niet kennen: in de spelregels staat ook een startopstelling. Zo wordt het je extra gemakkelijk gemaakt om het spel te leren kennen.
Lees hier onze review van Catan Junior!