Reviews Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels Televisie & film

Bordspel Jaws | Wij roepen: Haai-alarm!

Bordspel Jaws | Wij roepen: Haai-alarm! 3 september 2020Leave a comment
bordspel Jaws

Amity Island wordt bedreigd door een bloeddorstige haai. Kunnen visserman Quint, politieagent Brody en onderzoeker Hooper goed genoeg samenwerken om de haai uit te schakelen? Het bordspel Jaws volgt het verhaal van de gelijknamige blockbuster-film uit 1975. Een speler neemt de rol van grote witte haai op zich en de andere spelers die van de drie helden.

Inhoud

Het bordspel Jaws wordt geleverd in een middelgrote doos en bevat een dubbelzijdig speelbord, diverse fiches, houten speelfiguren, dobbelstenen, karakterkaarten en een duidelijk regelboekje. De versie die wij speelden was wel in het Engels aangezien Jaws nog niet in het Nederlands is uitgebracht.

Het spel wordt gespeeld met twee tot vier spelers en mikt op een leeftijd van 12+. Wij hebben speelden het spel in ongeveer twee uur maar de speelduur hing sterk af van de leeftijd en ervaring van de spelers.

Hoe speel je het bordspel Jaws?

Het spel wordt gespeeld in twee fasen. Hoe beter je in de eerste fase speelt, hoe meer voordelen (actiekaarten en wapens) je hebt in fase 2. In beide fasen probeert de speler die de haai is mensen aan te vallen. De andere spelers proberen te voorspellen wat de haai gaat doen en stemmen gezamenlijk de acties van hun karakters daarop af. Het spel doet daarmee denken aan het klassieke kant-en-muis-spel Scotland Yard.

Fase 1 – Amity Island

Elke ronde beweegt de haai zich in het geheim in de wateren rond Amity Island en probeert zo veel mogelijk zwemmende strandgangers op te eten. De haai heeft hiervoor drie acties en een aantal speciale eenmalige opties. De speler die de haai speelt noteert dit alles in een apart logboekje.

Dan is het de beurt aan de mensen. Elke held heeft vier acties tot zijn beschikking en kan, afhankelijk van het karakter dat gespeeld wordt, verschillende dingen doen.

Politieagent Brody beweegt zich op het eiland en redt nietsvermoedende zwemmers uit de zee. Als politie kan hij ook gevaarlijke stranden afsluiten voor publiek en lege olievaten verzamelen om die naar de havens te brengen.

De speler die bioloog en onderzoeker Hooper speelt, zal ook zwemmers uit de zee redden maar kan op zijn speedboot snel rond het eiland varen en met een sonar de locatie van de haai vaststellen.

Dan is er nog de doorgewinterde visser Quint. Hij kan met zijn wat langzamere visboot de lege olievaten voorzien van een bewegingssensor om zo de beter zicht te krijgen op de verplaatsing van de haai. Ook kan hij de olievaten op de haai vastschieten met een harpoen om deze daarmee af te remmen.

Als de haai negen zwemmers heeft opgegeten of als het de helden lukt om twee vaten aan de haai vast te schieten, eindigt fase 1 en wordt het speelbord omgedraaid. Hooper en Brody bevinden zich vanaf dat moment aan boord van visboot the Orca en proberen met Quint de haai te doden. De haai heeft op zijn beurt dezelfde snode plannen met de bemanning.

Fase 2 – The Orca

Tijdens de tweede fase van het spel verplaatsen Brody, Hooper en Quint zich op het schip en proberen daarbij in leven te blijven. Ze moeten dan de haai van zich afvechten met onder andere: geweren, machetes, vuurwerk, en zelfs een honkbalknuppel.

De grote witte haai zwemt rond de boot en kiest per ronde een van de drie mogelijke aanvalslocaties. Door deze aanvallen gaat de boot steeds verder kapot en het speelveld kleiner en kleiner. In een spannend eindgevecht is het er op of eronder voor zowel de mensen als de haai. Als de haai gedood wordt dan winnen de helden. Als de boot volledig gezonken is, of als de volledige bemanning in de maag van de haai is beland, wint de haai.

Wat vonden wij ervan?

Tijdens het spelen van dit spel konden we het niet laten af en toe de iconische filmmuziek van Jaws na te doen: ‘Ta-dam…Ta-dam…Ta-ta-ta-ta…’.

Het bordspel Jaws weet dan ook op een zeer geslaagde manier de sfeer van de film en het boek waarop de film gebaseerd is te ‘vangen’. Dit komt voornamelijk door de thematische gebeurteniskaarten waarmee elke ronde in fase 1 wordt gestart. Ook de quotes uit de film op het speelmateriaal en de cartoonachtige vormgeving dragen sterk bij aan het spannende thema.

De grote vraag bij Jaws is echter voor welk publiek dit spel het meest geschikt is. Op de doos staat de minimale speelleeftijd van 12+. Nu heb ik het gespeeld met zowel volwassen hardcore gamers als mijn eigen jongens van negen en twaalf. Ik vind leeftijd van 12+ wat aan de lage kant gekozen. Dit komt zeker omdat er redelijk wat tekst op sommige kaartjes staat. Ook het Engels is niet altijd even simpel.

Hoewel de grafische vormgeving een cartoonachtige wending geeft aan het geheel, ben je technisch gezien wel mensen aan het verslinden of op een haai aan het schieten en inhakken. Daarbij is de speelduur ook vrij lang. Om deze redenen zou ik het spel eerder aanraden voor volwassenen. Zeker als deze bekend zijn met de film.

Jaws is spannend tot het eind en heeft met de gebeurteniskaarten en speciale haai-acties genoeg variatie om het er vaker bij te pakken. Iedereen waarmee ik het heb gespeeld vond het erg leuk, pakkend en voor herhaling vatbaar. Met een prijs van rond de dertig euro is het voor een bordspel van deze kwaliteit prima betaalbaar.

Ken je het Jurassic World bordspel al?

Jaws

30,-
8.3

Kwaliteit

8.0/10

Prijs

8.0/10

Speelplezier

9.0/10

Pros

  • Spannend tot het eind
  • Zeer thematisch
  • Originele spelervaring

Cons

  • Speelduur wat lang
  • Niet echt geschikt voor kinderen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.