Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Beetle to the Bubble | Studentikoos kinderspel?

Beetle to the Bubble | Studentikoos kinderspel? 8 november 2022Leave a comment

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 42 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (15), Timo (12) en Rebekka (10). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Beetle to the Bubble

‘Stel, je bent een kever. Het is vrijdag. Je bent klaar met je werk en je wil zo snel mogelijk naar de vrijdagmiddagborrel toe.’  Zo begon de uitleg tijdens de spellenbeurs SPIEL ’22 in Essen (D). Ik kreeg toen Beetle to the Bubble van H-Town Games voor het eerst onder ogen en ik dacht: ‘Geintje zeker? Ziet er uit als een kinderspelletje.’ En dat is het ook. Toch was ik was enorm verrast door de tactische diepte die schuil gaat in deze speelse kleurenbom. Het spel maakt namelijk gebruik van twee van mijn favoriete spelregels: de Camel Up ‘taxi’ en de Cartagena ‘haasje over’.

Inhoud

In de doos vind je:

  • 12 grote, zeshoekige, dubbelzijdige tegels
  • Een start- en finishtegel
  • 15 kevers in 5 kleuren
  • Ongeveer 60 kaarten
  • Het spelregelboekje

Hoe speel je Beetle tot the Bubble?

Speelbord maken

Allereerst moet je met elkaar bepalen voor welk bord je gaat. Voor een kort spel leg je zes tegels neer met dezelfde kleur. Dit zijn de gewone velden met de standaardregels. Alle tegels zijn dubbelzijdig en de achterkanten zijn wat meer tricky. Voor een lang spel maak je een parcours van misschien wel negen tegels. De keuze is aan jou.

De Cartagena ‘Haasje over’

En dan begint de race. Het is inderdaad zo dat een groep kevers klaar is met werken en zich haasten naar een Bubble Bar waar ze (volgens het regelboekje) zich tegoed gaan doen aan een paar glaasjes bubble-nectar. Het team dat als eerste arriveert, krijgt een gratis rondje en wint het spel.

Het verplaatsen over de bloementegels gebeurt via een ingenieus haasje over systeem. Je speelt namelijk een kaart met daarop een kleur. Een van jouw kevers mag dan over andere spelers heen springen naar het eerstvolgende open punt in die kleur. Je mag ook terug als je dat wilt. Dit systeem wordt ook gebruikt in een van mijn favoriete snelle race-spelletjes: Cartagena. Het verschil met Beetle to the Bubble is dat de kevers zelf een eigen kleur hebben en daarmee de kleur van het vakje veranderen.

De ‘Camel-Up taxi’

Land je op een andere kever dan mag je als bonus een extra kaart trekken. Dat is ook tactisch handig, omdat kevers die anderen op de rug hebben, de hele stapel meenemen in hun beweging. Een kevertoren mag maximaal drie kevers hoog zijn.

Zo kom je zelfs vooruit als het niet eens jouw beurt is! Er zijn ook speciale kaarten waarmee je een vast een aantal vakjes vooruit mag of waarbij je zelfs de tegels een slag kan draaien.

Combo’s

Wat ik erg tof vind zijn de combinaties die je kunt maken als je een beetje van tactisch puzzelen houdt. Op een aantal locaties staan namelijk bonussen. Bijvoorbeeld: ‘+1 vakje vooruit’ of ‘+1 kaart’ en nog veel meer.

Ik heb wel eens in een actie een aaneenschakeling van drie of vier bonussen gehad door steeds uit te komen op een nieuwe bonus. Dat is echt heel leuk om te doen en je tegenstanders hebben het nakijken. Dit deed me een beetje denken aan het spel Dominion. Ook al zo’n leuk spel.

In je beurt speel je een of twee kaarten en aan het eind van je beurt trek je altijd een kaart. Daardoor kom je nooit zonder te zitten.

Kinderen of volwassenen?

Tot nu toe is het kinderlijk eenvoudig. Toch zit er bij Beetle to the Bubble een addertje onder het gras. Je kunt met een aantal kaarten en bonussen namelijk ook de kevers van de tegenstanders bewegen. Persoonlijk vind ik dat echt geweldig, omdat je zo iemand die erg voorloopt een beetje kan bokken. Ook kun je zo nog meer combo’s maken, want zij doen een stapje terug, maar jij krijgt de bonus. Mijn kinderen vonden het wel af en toe behoorlijk frustrerend. Je stuurt soms een kever van een andere kleur zo ver het bos in dat terugkomen weer lastig kan zijn.

Wat vonden wij ervan?

Beetle to the Bubble is wat mij betreft een vrolijk, verrassend maar ook venijnig spel. Het is daarom zeker niet aan te raden voor jonge kinderen die nogal gevoelig zijn voor tegenslagen. Een keer zaten ze zo vast in een keverfile dat het hele spel meer dan drie kwartier duurde. We hebben toen maar afgesproken nooit meer zo’n moeilijke setup te maken.

Met twee tot vijf spelers en een variabele speeltijd en moeilijkheidsgraad is Beetle to the Bubble een prima partygame met verrassend veel diepgang. Mijn kinderen vonden het erg leuk en het zal in ons gezin zeker vaker op tafel komen. Ik heb het ook gespeeld op een reünie met mijn broer en wat volwassen neven van boven de veertig. We hebben flink gelachen met elkaar onder het genot van een glaasje… ‘bubble-nectar’.

Beetle to the Bubble

+/- 25 euro
8.3

Prijs/Kwaliteit

7.5/10

Speelplezier

8.5/10

Herspeelbaarheid

9.0/10

Pros

  • Variabele setup
  • Gave combo's
  • Verassend tactisch

Cons

  • Kan gemeen zijn

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 42 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (15), Timo (12) en Rebekka (10). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.