Als je gek bent op Barbie dan is het je misschien al wel opgevallen. Mattel Inc. brengt al een tijdje niet meer alleen de standaard Barbie en Ken poppen op de markt, maar het gaat verder dan dat! Meer dan 175 verschillende looks en de verscheidenheid aan oogkleuren, haarkleuren en -texturen en lichaamstypes zijn al terug te vinden in het assortiment en daar is nu ook de Barbie met het Syndroom van Down aan toegevoegd.
Waarom een Barbie met het Syndroom van Down?
De Barbie met het Syndroom van Down is onderdeel van de wereldwijde Barbie Fashionistas line-up van dit jaar. In samenwerking met de Nation Down Syndrome Society (NDSS) is de pop ontworpen en de pop krijgt steun van diverse Europese ambassadeurs zoals het Britse model Ellie Goldstein en influencer Enya uit Nederland. Samen willen alle betrokkenen nog meer kinderen aanspreken met een pop waarin ze zichzelf herkennen en die hun omgeving weerspiegeld.
Barbie is de meest diverse poppenlijn op de markt en speelt een belangrijke rol in de eerste ervaringen van een kind. We willen dan ook ons steentje bijdragen om de stigmatisering in de samenleving tegen te gaan door middel van spel. We willen alle kinderen de kans bieden om zichzelf te zien in Barbie en ze tegelijkertijd aanmoedigen om met poppen te spelen die niet op hen lijken. Spelen met een pop die uit een andere leefwereld komt, kan het kind meer begrip en een groter gevoel van empathie bijbrengen. En dat leidt tot een meer inclusieve samenleving waarin plek is voor iedereen. We zijn er dan ook trots op om een Barbiepop met het syndroom van Down uit te brengen. Zo willen we de realiteit om ons heen beter weerspiegelen en onze inzet voor het vieren van inclusie door middel van spel te bevorderen.
Lisa McKnight, Executive Vice President en Global Head of Barbie & Dolls bij Mattel
Het was een eer om samen met Barbie aan deze pop te werken. Het is een heuse opsteker voor onze gemeenschap. Nu kunnen alle kinderen met het syndroom van Down voor het eerst spelen met een Barbiepop die op hen lijkt. Ze is dan ook een statement: we mogen de kracht van een levensecht voorbeeld nooit onderschatten. Het is een speciaal moment en een enorme stap voorwaarts in de richting van een inclusieve wereld.
Kandi Pickard, voorzitter en algemeen directeur van de NDSS
Europese ambassadeurs aan het woord
Wist je dat het Britse model Ellie Goldstein en influencer Enya zelf ook het Syndroom van Down hebben? Dit is wat zij over de poppen zeggen:
Ik ben zo blij dat er een Barbie met het syndroom van Down is. Toen ik de pop zag, voelde ik me zo overweldigd – het betekende veel voor me en ik ben zo vereerd en trots dat Barbie mij koos om de pop aan de wereld te laten zien. Diversiteit is belangrijk voor mij, want mensen moeten meer mensen zoals ik in de wereld zien en niet worden weggestopt.
Ellie Goldstein
Als kind was Barbie een groot deel van mijn jeugd en die van mijn zus, dus het feit dat er nu een Barbie is die op mij lijkt en waarmee ik me kan identificeren, is onbeschrijfelijk. Het is zo belangrijk dat kinderen zich al op jonge leeftijd bewust worden van diversiteit en inclusie en dat ze zien dat er niet één ideaalbeeld bestaat. Dat jij, ik, en iedereen, erbij hoort, dat we allemaal mooi zijn, en dat het syndroom van Down deel uitmaakt van ons, de maatschappij en de wereld.
Influencer Enya
Alles over de nieuwe barbiepop
De Barbie met het Syndroom van Down heeft een sprekend ontwerp. En dat zie je terug in de volgende punten:
- Lichaamsbouw: het gezicht en het lichaam zijn nieuw en een getrouwe weergave van vrouwen met het Syndroom van Down. De pop is korter en heeft een langer bovenlijf. Het gezicht is rondere, met kleine oren en een platte neusbrug. Over de handpalmen loopt een enkele lijn, vaak kenmerkend voor mensen met het Syndroom van Down.
- Mode en accessoires: de jurk met pofmouwen heeft een patroon van vlinders en gele en blauwe kleuren. Dit zijn de symbolen en kleuren van de Wereld Downsyndroomdag. De roze halsketting met drie opwaartse kepers staat voor het drievoudige 21e chromosoon. Dit is het genetische materiaal dat het Syndroom van Down veroorzaakt. De drie kepers of pijlen zijn het symbool van de Downsyndroomgemeenschap en staan voor de ‘geluksvogels’ die iemand met het Syndroom van Down in hun leven hebben.
De Barbie met het Syndroom van Down is vanaf nu verkrijgbaar op Bol.com!
Ook leuk om te lezen: My First Barbie | Review