Boeken, School en Vrije tijd Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar

Avonturen van Angus in De Huiself

Avonturen van Angus in De Huiself 2 september 2020Leave a comment

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

De huiself

Bij het woord ‘huiself’, krijg ik altijd warme gevoelens. Dat komt voornamelijk door Dobby de Huiself; het wereldberoemde karakter uit de Harry Potter-reeks. In het boek De Huiself van Bruce Coville speelt huiself Angus de hoofdrol. Anders dan de altijd vrolijke Dobby, heeft deze huiself juist een kort lontje en is hij vaak humeurig, net als zijn nieuwe baasje. Toch beleven ze minstens net zo’n groot avontuur.

Korte samenvatting van De Huiself

Angus is een huiself, een magisch wezentje dat dolgraag huishoudelijke klusjes doet voor de mensen aan wie hij toebehoort. Nu woont hij bij Alex en zij is echt de grootste sloddervos ter wereld. En tot Angus’ frustratie vindt ze dat zelf helemaal niet erg! Angus vindt het vreselijk om bij Alex te wonen, maar al snel ontdekt hij dat ze door een oeroud pact tot elkaar veroordeeld zijn. En daardoor loopt de familie van Alex ook nog eens groot gevaar! Samen proberen Angus en Alex dit alles op te lossen – en dan het liefst voordat ze elkaar de nek omdraaien.

Wat vinden wij van het boek?

Het boek is geschreven vanuit het oogpunt van verschillende personages. Het leest als een dagboek, dus je leeft een aantal weken mee met Angus en alle gezinsleden van familie Carhart. De dagboekfragmenten van Angus en zijn baasje Alex worden afgewisseld door e-mails van bijvoorbeeld haar vader aan onder meer zijn bazen of brieven van de leraren van Alex en haar broer en zus over de streken die ze uithalen in de klas. Dat maakt het boek zeer afwisselend en leuk om te lezen.

De teksten worden opgevrolijkt door zeer gedetailleerde illustraties – die niets lijken op de voorkant van het boek overigens. En ook lijken sommige brieven alsof ze zijn verfrommeld. Dat soort details maken dit boek net even anders dan andere.

De rode draad door het boek is een vloek die Angus met zich meebrengt. Die is van grote invloed op de mannen in het gezin waarin hij terecht komt. Maar wat deze vloek precies inhoudt kom je pas helemaal op het einde achter. Dat frustreert aan de ene kant want je wil graag weten waar het nu over gaat. Maar aan de andere kant zorgt er wel voor dat je blijft lezen. Want wat zorgt er nu voor dat de broer en vader van Alex zich zo raar gedragen?

De schrijver neemt zijn tijd om het verhaal op te bouwen. Zo beginnen Alex en de huiself als vijanden die tot elkaar veroordeelt zijn, maar gaandeweg worden ze een soort van vrienden. Het boek is voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud. Maar de lappen tekst zijn vrij lang en de tekeningen hebben geen kleur, dus zou het boek zelf pas aanraden vanaf een jaar of tien. De schrijver staat bekend om zijn kinderboekenseries. Dus ook De Huiself krijgt een vervolg, die wordt dit najaar verwacht!

Meer lezen? Ken je Mickey en de beestachtige spionnen al?

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.