Onlangs is het kinderboek Aster en Vonk – Magie om Middernacht in het Nederlands verschenen. Dit is een kinderboek uit de nu nog tweedelige serie van de Britse schrijfster Lindsey Kelk. Normaal gesproken is ’s avonds voorlezen – na een lange dag werken – niet altijd leuk. Maar met dit boek, kan ik niet wachten hoe het afloopt.
Waar gaat Aster en Vonk – Magie om Middernacht over?
Aster en Vonk – Magie om Middernacht draait om hoofdrolspelers Aster en haar trouwe hondenvriend Vonk. Aster woont met haar vader, haar ijdele stiefzusters en haar gemene stiefmoeder in een roze huisje in het bos. Het liefst speelt ze buiten, maar het grootste deel van de tijd moet ze allerlei vervelende klusjes doen. Ze verveelt zich suf, dus wanneer ze plots kan toveren en al haar wensen uitkomen, komt haar wereld op z’n kop te staan. Wanneer Aster een feeënpeet-moeder, Brian, blijkt te hebben, wordt het pas écht knotsgek! Maar Brian is niet echt betrouwbaar en Aster heeft haar toverkracht nog niet helemaal onder controle… Van de ene op de andere dag is haar leven helemaal niet saai meer, maar één en al avontuur!
Wat maakt dit boek zo leuk?
Er zijn heel veel redenen die Aster en Vonk – Magie om Middernacht zo leuk maken. Ten eerste het taalgebruik. Ik vind kinderboeken vaak ouderwets. Het taalgebruik is ouderwets en als het om vertaalde boeken gaat, zijn de zinnen vaak krom of kloppen gewoonweg niet. Dat is bij dit boek echt niet aan de orde. Het is een moderne variant van het sprookje Assepoester. Zo vraagt Aster (short voor Assepoester) waarom de prins een uitnodiging stuurt in briefvorm, een appje is toch veel sneller?
Daarnaast vind ik het leuk dat Assepoester, ondanks haar stomme stiefmoeder en zussen, niet machteloos of hulpeloos is. Ze is een stoere jongedame, nuchter en met humor. Als er een probleem is, lost ze het zelf wel op. Een voorbeeld voor jonge meiden dus.
Het boek is geschikt voor kinderen van 8 tot 11 jaar. Ik heb het aan Vayèn (6) voorgelezen en dat kan prima. Maar ik kan me voorstellen dat oudere kinderen Aster en Vonk ook zelf kunnen lezen. Elke bladzijde is versierd met sterretjes en kleine doodles en op sommige pagina’s staan supermooie tekeningen. Het verhaal is heel beeldend geschreven. Soms roept Vayèn halverwege het verhaal: “oooooh ben zo benieuwd hoe het eruit ziet”, en dan bladeren we stiekem al verder om de tekening te bekijken.
Wat vinden we ervan?
Tot nog toe ben ik erg enthousiast. Het boek Aster en Vonk – Magie om Middernacht ziet er luxe uit. Het is met een dikke kaft en de bladzijden zijn stevig. Het boek kost 15,99, en dat vind ik voor een kinderboek van deze kwaliteit een goede prijs.
En het is leuk dat het geen standaard sprookjesverhaal is. Het is een mengelmoes van het klassieke verhaal van Assepoester met elementen uit andere sprookjes. Zonder al te veel te verklappen (al vind ik het heel moeilijk om mijn mond te houden), speelt ook een oude legende over feeën een grote rol. Er zit dus ook nog een soort van spannend element in.
Vayèn en ik kunnen in ieder geval niet wachten hoe het afloopt. Gisteravond hebben we hoofdstuk 10 gelezen. Ik zie dat de boekenserie in Engeland al uit drie delen bestaat. Dus wat mij betreft een oproep aan kinderboekenuitgeverij Billy Bones; vertaal de rest ook maar naar het Nederland. Hier zijn in ieder geval twee lezers die niet kunnen wachten!
Wat een leuk boek.
Heb het op mijn verlanglijstje van Bol.com gezet.
Leuk voor de verjaardag van mijn kleindochter die eind dit jaar 8 jaar wordt.
Hoop dat we dan op haar verjaardag kunnen komen en deze nachtmerrie over is.