Eens kijken wie de hoogste toren kan bouwen? In 5 Torens van White Goblin Games ben je een enthousiaste architect en bouw je maar liefst vijf kleurrijke bouwwerken. Welke speler biedt het meest tactisch op de kaarten en scoort de meeste punten? Misschien kom je in het spel trouwens wel wat bekende bewoners tegen.
Inhoud
Het kaartspelletje 5 Torens is een leuk familiespel van twee tot vijf spelers en is goed speelbaar vanaf een jaar of acht tot tien. Wij deden steeds ongeveer twintig minuten over een potje en dat is voor dit spelletje eigenlijk perfect.
In het leuke kleine doosje vind je 110 speelkaarten met daarop stukjes toren in vijf stijlen. Zo heb je een zandtoren, een griezeltoren en een toren van schroot. De leukste vind ik zelf een mega boomhut-toren en een reuze taart. De kaartjes zijn genummerd van 0-15. Hoe lager het getal, hoe hoger dat kaartje op de toren past.
Hoe speel je 5 Torens?
De gameplay van 5 Torens is eigenlijk vrij snel en simpel. Er wordt er in het midden van de tafel een trekstapel en een aanbod gecreëerd van vijf kaarten. Alle spelers krijgen dan eenmaal per speelbeurt de kans om te bieden op het aanbod, beginnende bij de startspeler. Het leuke is dat jouw bod (van 1 tot 5) ook een belofte is dat je precies dat aantal kaarten aan gaat leggen aan jouw rijtje torenkaarten.
Hoewel de regels simpel zijn, is 5 Torens toch wel erg tactisch. De getallen van de kaarten moeten namelijk van laag naar hoog aangelegd worden. Daarom heeft het geen zin steeds ‘vijf’ te bieden, want sommige kaarten kun je simpelweg niet meer kwijt. Dan geldt je bod dus niet. Je mag per beurt één bovenste torendeel uit je verzameling ‘slopen’, maar dat levert aan eind wel minpunten op.
Bijzondere kaarten
Wat mij betreft schittert dit spel vanwege de drie speciale kaarten die je kunt bouwen.
- De ‘Acht’
Waar je normaal gezien oplopend moet bouwen, breekt de ‘acht’ deze regel. Boven op een kaart met het getal acht mag je namelijk elk willekeurig getal leggen. Dus ook bijvoorbeeld een ‘vijftien’. Dat geeft mogelijkheden om weer hogere kaarten te gaan sparen en dus een betere toren te krijgen.
- De ‘Negen’
Dit werkt bij de ‘Negen’ een beetje hetzelfde, maar dan precies andersom. Deze kaart mag je namelijk bovenop elke kaart (behalve de ‘Nul’) plaatsen. Dat opent ook vaak weer nieuwe mogelijkheden.
- De ‘Nul’
Weet je ook nog het topje van de toren te bouwen met een ‘Nul’, dan telt jouw bouwwerk dubbel in de eindtelling. Op deze manier kun je enorm veel punten scoren met je beste bouwwerk, maar het is ook tactisch om deze kaart te leggen op een schamel torentje. Dat levert dan niet zo veel op, maar de toren van jouw tegenstander reikt dan ook niet meer tot in de hemel.
Puntentelling
Als de trekstapel twee keer is rondgespeeld, volgt de puntentelling. Meestal lukt het wel om aan alle vijf type torens gebouwd te hebben en je telt per toren je score. Elke kaart die je hebt aangelegd, is een punt waard. Jouw hoogste toren tel je als bonus nog een keer. Nadat je ook nog je torens met een verdubbelaar een keer extra hebt geteld, tel je de scores van jouw vijf torens bij elkaar op. Met nog wat minpuntjes voor gesloopte torenkaarten weet je jouw eindscore. Degene met de meeste punten is de winnaar.
Wat vonden wij ervan?
Allereerst is moet ik iets zeggen over de vormgeving. De kwaliteit van het doosje en de kaarten is echt solide. Het artwork is vrolijk en kleurrijk en helemaal leuk zijn de verborgen ‘easter eggs’. Op vrijwel alle kaarten staan grappige verborgen verwijzing naar bekende verhalen, computergames en films. Zo krult uit het ene raam een Sandworm uit Dune en zwaait aan een andere tak van de boomhut een meisje dat wel verdacht veel lijkt op Pipi Langkous.
Met twee spelers was het best leuk om te spelen, al komt het tactische gehalte dan wat later op gang. Met drie en vier spelers was het steeds weer een enorm succes, zowel met doorgewinterde gamers als gewoon met het gezin. Vaak speelde we direct nog een potje.
Simpele maar behoorlijk tactische gameplay in combinatie met een beetje geluk maakt 5 Torens wat mij betreft tot een echt leuk spelletje voor jong en oud.
Meer bordspellen? Lees hier onze review van Het Witte Kasteel van Himeji